• A FALCO kiváló minőségű faalapú laptermékeket állít elő
A FALCO kiváló minőségű faalapú laptermékeket állít elő

Duális képzések a FALCO Zrt.-nél


Kelemen Mihály Ferenc,  a Soproni Egyetem III. évfolyamos gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, kiváló tanulmányi eredménye és az egyetemért végzett munkájának elismeréseként REKTORI DICSÉRET kitüntetésben részesült.

Mihály az Országos TDK konferencián szekciójában harmadik helyezést ért el!
A TDK dolgozat témája: A felelős fahulladék-gazdálkodás üzleti előnyei - a bútoripar útja a körforgásos gazdaság irányába

 

A FALCO Zrt. nagyon büszke Mihályra, aki a FALCO Zrt. duális hallgatója.
A FALCO Zrt. sok szeretettel gratulál Mihály kiváló teljesítményéhez és további sok sikert kívánunk tanulmányaihoz!

 
 

FELSŐFOKÚ DUÁLIS KÉPZÉSEK

A Soproni Egyetemmel 2015. októberétől kezdődően indította el duális képzését a FALCO Zrt.

A Célok és elvek:

 A duális képzés az egyetemi képzést és a vele párhuzamosan folyó szakmai gyakorlatot jelenti. A duális képzés célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel. A hallgatóknak vállalati tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, mely így sokkal komplexebb ismeretet biztosít számukra (technológia megismerése, kreativitás, felelősségvállalás, csapatmunka, szakmai nyelv, stb.), készség szintre fejleszti elméleti tudásuk alkalmazását.

A duális képzés egyik alapelve tehát, hogy a Hallgató nappali tagozatos egyetemi hallgatói jogviszonyban tanul és emellett folytat duális képzési tanulmányokat vállalati együttműködésben. A vállalattal hallgatói munkaszerződéses jogviszony keretében havonta hallgatói munkabért kap, amelynek nettó összege minimálisan a mindenkori minimálbér 65%-a. A vállalat állami finanszírozású hallgató esetén szakképzési hozzájáruláskedvezményre jogosult.

Képzéseinkkel el szeretnénk érni, hogy a végzett hallgatóink vállalati környezetben szerzett érdemi gyakorlattal rendelkezzenek, ami a munkaerő felkészültségét és alkalmasságát javítja, integrálási idejét rövidíti. Ez az oktatási konstrukció megteremti annak lehetőségét, hogy egy szoros együttműködést követően a Vállalat - amennyiben a végzés idején mérnökre van szüksége - legyen kiválasztási helyzetben és mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak a bevállalási kockázatát csökkentse.

 A duális képzésben résztvevő hallgatók, az 52 hetes naptári évben 48 hét tanulmányi idővel és 4 hét szabadidővel rendelkeznek. Az oktatás 26 héten keresztül közösen zajlik a normál nappali képzésben résztvevő hallgatókkal egyetemi környezetben, míg 22 hetet partnervállatoknál kell eltölteni.

A műszaki duális képzésekkel összefüggő általános információk

A Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara a kormányzati törekvésekkel összhangban, a felsőoktatásból kikerülő mérnökök gyakorlatiasabb felkészültsége érdekében 2015 szeptemberétől bevezette egyes szakokon a hagyományos akadémiai képzés mellett a duális képzést is.
 
A duális képzés az egyetemi oktatással karöltve az ipari vállalatok gyakorlati képzésben való részvételén alapul (Németországban régebb óta működő minta alapján). Ennek megfelelően a duális képzés, mint gyakorlatorientált oktatás, lehetőséget nyújt a hallgatóknak, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek és a mérnöki készségeket megalapozzák a felsőoktatásban eltöltött évek alatt.

2015-től a faipari mérnöki alapszak esetén bevezettük és el is indítottuk a minisztériumi iránymutatásoknak megfelelően működő duális képzési formát. 

Az országos szinten egyedülálló, unikális faipari képzésünk lehetőséget biztosít a végzést követően a biztos elhelyezkedésre. A faipar Magyarországon a kiemelt iparágak közé tartozik, a szakemberek iránti kereslet folyamatos. A végzett mérnökeink a duális képzés segítségével gyorsabban lesznek alkalmasak az elsődleges faipar (fűrészipar, lapgyártás) és a továbbfeldolgozó ipar (bútor-, ajtó-, ablak-, burkolatgyártás, faépítészet) cégeinek vezetésére, termelési folyamatok szervezésére, irányítására.

A gazdasági duális képzésekkel összefüggő általános információk

gazdálkodási és menedzsment duális alapképzés gyakorlatorientált képzést biztosít a hallgatók számára, ahol korszerű közgazdasági, vállalati gazdálkodási, szervezési és vezetési ismereteket szerezhetnek. Alkalmassá válnak kis- és közepes vállalatoknál, vagy akár nagyobb multinacionális cégeknél felmerülő feladatok ellátására. Főbb partnereink a térség meghatározó termelő- és multinacionális vállalatai, ahol az alábbi részterületeken szerezhetsz mélyebb szakmai tudást:
– logisztika,
– menedzsment, 
– HR – vállalatirányítás.

A duális képzések időtartalma alapszakok esetében

A duális képzés alapszakok esetében 7 féléves időtartamú. Az egyes félévek alatt a hallgatók 13 hetet töltenek az egyetemen, ahol a „hagyományos” szak képzési elveknek és tartalmának megfelelő elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt. Páratlan (őszi) félévek során 6-8 hét (december-január hónapok), míg a páros (tavaszi) félévek esetében 14-16 hét (május-augusztus közötti időszak). A két félév esetében összesen 22 hét (110 munkanap) vállalati időszakot kell kialakítani.
Hogyan tudsz jelentkezni az egyetemmel közös duális képzésünkre?

A duális képzésre többlépcsős eljárásban tudsz jelentkezni.
  1. A felvételi eljárásban, vagyis a felvi.hu-n kell jelentkezned azon alapszakra, amelyet duális képzési formában is meghirdetett az egyetem, február 15-ig.
  2. Jelentkezz az általad választott duális képzési szakra, megjelölve azon vállalatokat, (a mi esetünkben a FALCO Zrt.-t vagy a KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft.-t) amelyeknél szívesen töltenéd a gyakorlati időszakot június 1-jéig! Itt regisztrálnod kell!
  3. Az egyetem duális képzési rendszeréről, illetve a következő tanév szeptemberétől képzési helyet biztosító partnercégeinkről a folyamatosan frissülő Soproni Egyetem Duális Képzés önálló oldalán találhatsz részletes információkat. 
Ezt követi a kiválasztási időszak, amelyben a duális partnercégek a regisztrációt követően önállóan, saját felvételi eljárási feltételrendszerük és menetrendjük szerint választják ki az általuk megfelelőnek tartott diákot. Itt állásinterjúkra számíthatsz.

A kiválasztás sikeréről még a sorrendmódosítás előtt értesítést kapsz.
Végül kiderül, hogy pontjaid elegendőek voltak-e a sikeres intézményi felvételihez. Ha felvételt nyertél az egyetemre, és sikeresen kiválasztott egy partnercégünk, akkor már csak be kell iratkoznod, és ezt követően megkötheted hallgatói munkaszerződésed a cégnél, és megkezdheted sikerre ítélt képzésed. 

Forrás:
http://dualis.uni-sopron.hu/celok-es-elvek
http://dualis.uni-sopron.hu/-alias-muszaki-szakok
http://dualis.uni-sopron.hu/gazdasagi-dualis-kepzeseink
http://lkk.uni-sopron.hu/catdoc/list/cat/259/id/686/m/2207
 
 

CSÚCSMINŐSÉGŰ
TERMÉKEK

VEVŐI IGÉNYEK KIELÉGÍTÉSE
KEDVEZŐ ÁRAKON

KÖZEL 80 ÉVES GYÁRTÓI
TAPASZTALAT

GYORS REAKCIÓ A PIACI- ÉS
TECHNOLÓGIA VÁLTOZÁSOKRA

Copyright © 2020. FALCO Zrt. Minden jog fenntartva. | Impresszum | Adatvédelem

developed by _ Y